Historien om whisky

The history of whiskeyMange mennesker har ikke så stor viden inden for området omkring whisky, og mange har svært ved at kunne pege på egentlige forskelle på for eksempel skotsk og irsk whisky. Mange vil endda spørge sig selv eller andre, om der egentlig er en decideret forskel på de to, eller om der blot er tale om to udgaver af det samme produkt. På trods af at så mange mennesker ikke kan pege på egentlige forskelle, har mange alligevel en idé om, hvilke personer der drikker whisky, og hvilke associationer whisky fører med sig.

Undersøgelser blandt kvinder i Danmark har vist, at kvinder generelt mener, at whisky er ensbetydende med maskulinitet. Drikker en mand whisky, vil de fleste kvinder således med det samme tro, at vedkommende er meget maskulin. Samtidig viste undersøgelsen, at whisky ligeledes er et symbol på, at man som mand har en god indtægt, da whisky ofte er en dyr vare at købe. Dette viser, at manden forsøger at forsøde tilværelsen ved at købe denne luksus.

Whisky er en oldgammel drik, hvor navnet stammer fra det keltiske “uisce beatha”, der groft kan oversættes til “livets vand”. Historisk set menes det, at den første whisky, der blev produceret, sandsynligvis blev fremstillet af en flok irske munke omkring 1300-tallet. Fra disse irske munke var der derefter en række andre folkeslag, der lærte sig kunsten at fremstille denne alkoholiske drik, og kunsten bredte sig med årene herefter gennem Europa.

Spiritus er de fleste steder i verden noget, der blev indtaget rundt omkring i de små samfund. Ofte var der tale om en lokal producent, og man drak det, der blev produceret tæt på det sted, hvor man boede. Dette gjorde sig ligeledes gældende i forhold til whisky, og det var først i 1800-tallet, at man så en markant ændring. Her begyndte man nemlig en decideret masseproduktion og distribution af drikken blev sat igang. Dette bredte sig ligeså stille som årene gik indtil slutningen på 2. verdenskrig, hvor whisky nu næsten var udbredt i hele den vestlige verden, hvilket ligeledes gør sig gældende den dag i dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *